Vlam in de pan
Uw eerste reactie als u te maken krijgt met een vlam in de pan, is waarschijnlijk om de vlammen te blussen met water. U staat toch al in de keuken. Maar dit is een van de weinige branden die u NOOIT met water mag blussen, omdat er sprake is van vet (frituurvet of boter in de pan) dat heel snel ontvlamt en dus voor een grotere brand in uw keuken zorgt.
Een vlam in de pan ontstaat door oververhitting, dus kan zowel op een gas- als op een elektrische kookplaat ontstaan. Ga ook NOOIT met de pan aan de wandel!
Wat moet u wel doen bij een vlam in de pan:
• Zet onmiddellijk het fornuis en de afzuigkap uit.
• Schuif het deksel van u af over de pan en laat deze zitten tot de vlam uit is.
• Ook kunt u een blusdeken gebruiken: pak de blusdeken bij de hoeken vast, draai de deken gedeeltelijk om uw handen (zodat u uw handen niet verwondt) en dek de pan af door de deken van u af over de vlammen te schuiven. Laat de deken minimaal een half uur liggen. Door het optillen van de deken kan zuurstof bij de vloeistof komen, als de temperatuur van de vloeistof hoog genoeg is kan de vloeistof weer ontbranden.
Bron: www.veiligheid.nl